Man brukar säga att utan en regissör så görs ingen film. Detta må förvisso vara sant bokstavligt talat, men figurativt så är regissörens roll en av de viktigaste när det kommer till att spela in en film. Regissörens roll omfattar inte bara filmens regi utan även ledarskap och vision som leder till en rulle man kan njuta av.

Filmindustrin har haft tur när det kommer till regissörer. Vi har sett filmer som Titanic, Sagan Om Ringen, Gudfadern — klassikerna tar inte slut. Regissörens roll leder till extraordinära insatser av skådespelare man tidigare inte känt till, vilket i sin tur leder till karriärer och klassiker.

Ta till exempel Titanic där både Kate Winslet och Leonardo Di Caprio var relativt okända. Di Caprio var en talang, men bara 23 år. Kate Winslet var även hon relativt okänd och enbart 22 år gammal. Hur får man två 20-åringar göra två insatser som cementerar en film i filmhistorien nästan direkt? Jo, med ledarskap och vision. James Cameron lyckades med detta och Titanic blev en hit direkt.

James Cameron

Mannen bakom Titanic har gjort få filmer, dock så har varje film han regisserat blivit en hit. Cameron startade sin karriär som manusförfattare och författade manuset bakom b la Rambo – First Blood 2. Därefter gick han vidare med regissering och regisserade filmen Terminator. Vi har alla hört talas om Terminator. Terminator tog Conan Barbaren till nya höjder. Snart var Arnold Schwarzenegger ett hushållsnamn, och detta tack vare James Cameron.

Efter Terminator regisserade Cameron Titanic och vi vet vad Titanic medförde. Idag är Titanic, samtliga skådespelare i filmen och självaste filmen ett hushållsnamn. Många kände inte ens till Titanic-incidenten innan Cameron producerade sin film. Idag är det tvärtom. Det är svårt att hitta någon som inte känner till Titanic-incidenten. Även Di Caprio hade sitt genombrott med filmen Titanic.

Martin Scorsese

Scorsese är regissören bakom filmer som Goodfellas, The Departed och många andra klassiker som de flesta tittat och tittat på med nöje. Scorsese började sin karriär med filmen Taxi Driver, där han gav Robert DeNiro en roll man sent skulle glömma. Idag känner många till frasen ”You talking to me?”, vilket är en populär fras från filmen Taxi Driver.

Därefter har Scorsese och DeNiro arbetat väldigt nära med varandra. Till exempel producerade Scorsese filmen Tjuren Från Bronx med DeNiro, GoodFellas, Cape Fear och Casino även de med DeNiro.

Därefter blickade Scorsese åt annat håll. Med filmen The Aviator tillsammans med Leonardo DiCaprio hittade Scorsese en ny favorit. Snart producerade han en hit efter den andra med DiCaprio, med filmer som b la The Departed, Shutter Island och The Wolf Of Wallstreet, där den sistnämnda filmen handlar om aktiehandel och trading när det går som vildast.

David Fincher

Ett relativt okänt namn för de som inte är filmentusiaster, men David Fincher är ett namn de flesta eftertraktar i Hollywood. Fincher hade sitt genombrott med filmen Seven, tillsammans med Brad Pitt. När filmen slog igenom blev han och Brad Pitt väldigt nära. Snart gjorde de filmerna Fight Club, Benjamin Buttons otroliga liv och flera till tillsammans. Samtliga filmer blev succéer.

Efter Seven gick Fincher vidare och regisserade filmerna The Game, Panic Room och Zodiac som spred hans namn och brand. Nuförtiden är Fincher en av Hollywoods mest eftertraktade regissörer, och efter The Social Network cementerade han sitt namn som en av Hollywoods främsta regissörer. The Social Network gjorde techkulturen en inne-sak, och efter det har många producenter sökt David Fincher som regissören för deras nästa film.